Kippen problemen

Kippen problemen
kropverstopping - pluimveemarktplaats

krop verstopping

Kropverstopping.

Een goed wekende krop vult zich gedurende de dag, zodat het s’avonds gevuld is en s’morgens vroeg weer helemaal leeg. De krop is een opslag plaats waar het voedsel bewaard en geweekt wordt om vervolgens door te reizen naar de kliermaag en daarna spiermaag.

Symptomen:
Een kropverstopping kenmerkt zich o.a. doordat de kip kronkelende bewegingen met het hoofd en nek maakt. Ook kan de kip moeite hebben met het bewaren van het evenwicht en het op stok komen. Regelmatig zijn deze kippen ook wat stiller in gedrag.
Soms is het duidelijk te zien dat de krop overmatig groot is maar lang niet altijd. Overmatig gapen komt voor.
Dunne ontlasting tot zelfs enkel urine(witte ontlasting) bij een volledige blokkade.
Belangrijk is zeker om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen omdat de kip geen of te weinig voedsel in zich op kan nemen en uiteindelijk kan verhongeren. En om een kropontsteking en/of een kropverlamming te voorkomen.

Een te volle krop of kropverstopping komt relatief vaak voor bij kippen.
Deze zijn onder te verdelen in twee soorten: Een harde krop en een zure krop.

De harde krop komt in de meeste gevallen door overmatig eten van gewone legkorrel, en is het makkelijkste op te lossen.
Allereerst is het belangrijk dat de kip niets meer bij kan eten(ook geen strooisel). Dus in een apart hokje zetten is meestal de makkelijkste oplossing.
Wel is het belangrijk dat de kip toegang heeft tot drinkwater. Ik voeg in zo’n geval een vrij hoge dosering appelazijn toe aan het drinkwater(40-50ml/ltr). Dit is om overmatige bacterie groei tegen te gaan. Als de kip zelf niet drinkt is het zeker raadzaam om water in te brengen. Dit gaat het makkelijkste met een sonde, deze kun je via de snavel direct in de krop leegspuiten. Als je geen sonde hebt kun je ook een spuitje/pipetje van 1ml gebruiken, deze kun je ook voorzichtig tot aan de krop laten zakken. Belangrijk is hierbij natuurlijk wel dat je niets forceert en daarbij de keelwand beschadigd. Ook als de kip tegen stribbelt mag er niets mis gaan, voor de zekerheid kun je de kip in een handdoek wikkelen om onverwachte bewegingen te voorkomen.
Gewoon water voorin de snavel spuitennis gevaarlijk omdat dit op deze manier gemakkelijk in de luchtpijp terecht komt. Een drupje olijfolie of cola kan, maar uiteindelijk is het vocht wat “de truc” moet gaan doen.

Nadat de kip gedronken heeft kun je de krop masseren. Het makkelijkste is met de kip op schoot. Je maakt knedende/draaiende bewegingen richting de buik. Je zult al snel merken dat het wat zachter begint te worden. Masseer zo’n 5 a 10 minuten. Herhaal dit ongeveer iedere 2 uur.
Doe je het te zacht- gebeurt er niets.
Doe je te hard- dan zal de kip dit laten merken.
Over het algemeen ervaren de kippen de massage als prettig en worden(als ze in het begin wat tegenstribbelen) vanzelf rustiger.

Zolang er nog voedsel in de krop zit, geen eten geven. Dat wat er in zit, zit er vaak al te lang in, om overmatige bacterie groei te voorkomen moet dit er eerst uit.
Als je nog iets voelt zitten en er blijft mest uitkomen is de krop nog niet helemaal leeg.
Als de krop helemaal leeg is mag de kip weer eten.(bouw dit rustig op) Zorg dat wanneer je de kip terug plaatst in de groep, deze een gevulde krop en (belangrijker nog)maag heeft. Dit voorkomt dat deze zich gaat overeten(door honger), wat weer opnieuw een problemen geeft.

Een zure krop:
Deze voelt meestal waterig aan. De naam: “zure krop” komt van de zure lucht, die uit de snavel komt en van dichtbij goed te ruiken is. Deze lucht komt doordat het weke voedsel te lang in de krop verblijft en hier gaat fermenteren. Vaak komt dit door iets wat in de krop zit en de doorvoer naar de kliermaag blokkeert.
In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door lang gras wat in elkaar draait tot een bal.
Omdat gras heel langzaam verteerd is dit probleem niet zo makkelijk zelf op te lossen. Als het een kleine bal betreft en er is nog voldoende doorgang van voedsel, dan kan het opgelost worden met regelmatig masseren. Echter in de meeste gevallen is een kropoperatie vereist. Dit is een vrij simpele ingreep waar de kip weinig last van ondervind en zelden complicaties bij optreden. Ik adviseer dan ook in geval van een zure krop, een dieren/vogelarts te bezoeken. Deze kan dmv endoscopie(camera) kijken wat het probleem is, in sommige gevallen dit er direct uithalen, of besluiten tot een operatie. Ook kan de arts onder de microscoop kijken naar bacteriën en/of gisten.

Wat niet te doen:
Zomaar antibiotica geven. Een antibiotica kan raadzaam zijn na een operatie van de krop, deze wordt dan door de dierenarts verstrekt. Dit is om een infectie van de wond tegen te gaan.
Op voorhand een antibiotica geven is niet verstandig omdat iedere antibioticakuur de natuurlijke weerstand van de kip omlaag brengt en het niets doet om de verstopping te verhelpen. Ook dood het antibioticum de goede bacteriën wat een gist infectie in de hand werkt.

Een advies wat ook vaak gegeven wordt, is de kip laten braken of op de kop houden om de krop te legen. Dit vind ik heel zinloos en onverstandig. Als er een blokkade is komt deze er op deze manier echt niet uit. En als er vocht in de luchtpijp komt, kan de kip bij een redelijke hoeveelheid er door stikken. Een kleine hoeveelheid kan al een longontsteking veroorzaken.

Niet onbelangrijk:
Een kropverstopping kan verschillende oorzaken hebben. Het minst onschuldige is door overeten. Of door verkeerde voeding of het ontbreken van voldoende drinkwater. Echter kunnen er ook diverse ziekte de oorzaak zijn. Denk hierbij aan een schimmelinfectie, worminfectie, coccidose, tumor of verlamming. Bij twijfel is het bezoek aan een dieren/vogelarts zeker raadzaam.

P.s. dit hele bericht is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en zeker geen professioneel advies.

©2020 Robin Orpington-FB-Dé kippen groep

https://www.facebook.com/groups/894963264230173/
Dé kippen groep

Over

als hobbyfokker heb ik deze site ontwikkelt, die in mijn visie zou kunnen uitgroeien tot een leuk informatief platform voor pluimveeliefhebbers. daarom vraag ik ook iedereen die dit leest een beetje reclame te maken voor de site, en advertenties te delen op social media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.